Meh belajar masak
me lately suka gila makan kek coklat tapi tanya kat kawan2
terjumpa plak masak cheese cake lah pulak :p xpa
nati kowang leh refer kak liza punya fotopages tau http://hanieliza.fotopages.com/?entry=775526
CHILLED BLUEBERRY CHEESECAKE
Bahan Base
150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]
Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa buah ]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream vanilla
Larutan agar-agar cair [panaskan]
130 ml air 1 s/b agar-agar serbuk Hiasan [kacau sebati]
Filling blueberry 1 s/b air suam
Cara
1. Alaskan loyang cheesecake 8 inci dengan kertas kek
[kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan
dalam loyang.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan dalam loyang. Sejukkan dalam petisejuk
beberapa jam.
7. Keluarkan dan letakkan filling blueberry.
8. Hidangkan.
terjumpa plak masak cheese cake lah pulak :p xpa
nati kowang leh refer kak liza punya fotopages tau http://hanieliza.fotopages.com/?entry=775526
CHILLED BLUEBERRY CHEESECAKE
Bahan Base
150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]
Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa buah ]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream vanilla
Larutan agar-agar cair [panaskan]
130 ml air 1 s/b agar-agar serbuk Hiasan [kacau sebati]
Filling blueberry 1 s/b air suam
Cara
1. Alaskan loyang cheesecake 8 inci dengan kertas kek
[kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan
dalam loyang.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan dalam loyang. Sejukkan dalam petisejuk
beberapa jam.
7. Keluarkan dan letakkan filling blueberry.
8. Hidangkan.
0 Your Thoughts:
Post a Comment
<< Home